Skip to content

Puc facturar sense ser autònom? Et donem totes les claus.

Haver de pagar la quota d´autònoms tots els mesos sense atendre al volum d´ingressos reals de l´autònom, fa que molts emprenedors es plantegin si és legalment possible facturar sense ser autònom. Es tracta d´una qüestió per a la qual és difícil donar una resposta taxativa ja que són diversos els factors que cal tenir en compte.

Quan és possible facturar sense ser autònom

Per facturar sense ser autònom cal, primer, donar-te d´alta al cens d´empresaris d´Hisenda. A més, han d´ocórrer dues coses simultàniament, o hauràs de gestionar també la teva alta com a autònom i pagar la quota:

1. No realitzar l´activitat habitualment

2. Entrada una quantitat menor al Salari Mínim Interprofessional 900 euros al mes, 12.600 euros anual dividits en 14 pagues.

El problema està a saber què és «habitualment» per a la Seguretat Social. En teoria per a ells no s´hauria de donar d´alta com a autònom una persona que realitzés activitats que no són considerades com un mitjà de vida, sinó com a complementària o ocasional.

Per tant, si no emets factures habitualment i ganes menys de 900 euros al mes pots facturar sense ser autònom. Això sí, si fas factures tots els mesos i amb la mateixa quantitat, encara que siguin poques, es considerarà que estàs realitzant una activitat habitual i recurrent i podries tenir problemes.

A més, si factures sense ser autònom i estàs cobrant l´atur perdràs la prestació automàticament.

A part d´estar donat d´alta a Hisenda, hauràs de complir amb les obligacions fiscals que compleix qualsevol autònom: presentar els trimestres, presentar els resums anuals i liquidar els impostos corresponents. Encara que no et donis d´alta, tindràs les mateixes obligacions que un autònom i no complir-les seria catastròfic, ja que les multes són bastants grans.

Quan no és possible facturar sense ser autònom

L´Estatut del Treball Autònom estableix que ha de ser treballador autònom tota “persona física que realitza de forma habitual, personal, directa, per compte propi i fora de l´àmbit de direcció i organització d´una altra persona, una activitat econòmica o professional a títol lucratiu ( …). Per tant, sempre que es compleixin totes aquestes condicions és imperatiu donar-se d´alta en Seguretat Social com a autònom i fer el mateix amb l´activitat econòmica a Hisenda per poder facturar.


Perills de facturar sense ser autònom

Si no compleixes els requisits per poder facturar sense pagar la quota d´autònom, les multes podrien arribar a ser més cares que haver-te donat d´alta.

El més habitual és que et facin pagar les quotes mensuals des que et vas donar d´alta a Hisenda amb un recàrrec d´un 20%. Aquí no entressin a valorar si podries haver pagat la tarifa plana de 50 €, sinó que et cobraran directament la quota d´autònoms normal i corrent.


Compte amb factura a través d´un tercer.

Existeixen les trucades cooperatives de treball associat. Sota aquesta fórmula els treballadors amb projectes eventuals i pocs ingressos, deixen de donar-se d´alta i confien la tasca de facturació a les cooperatives. Des de fa uns anys aquestes cooperatives de facturació estan en el punt de mira de la Inspecció de Treball per la seva “finalitat defraudadora” procedint en alguns casos a la dissolució de la cooperativa i, en altres, a posar la lupa sobre els propis cooperativistes i professionals.

¿Quieres empezar a gestionar con tranquilidad tu negocio?

¡Ponte en contacto con nosotros y te asesoraremos de forma personalizada!