Skip to content

Pensió d’aliments per a fills majors d’edat: És obligatori?

La pensió d’aliments per a fills està concebuda per a menors d’edat. Ara bé, la jurisprudència sí que assenyala la continuïtat d’aquesta si concorren una sèrie de circumstàncies. Aquesta entrada les descriu.

Els supòsits en què és obligatòria la pensió d’aliments en els fills majors d’edat

Les pensions alimentàries estan subjectes a una continuïtat quan els fills majors d’edat tenen unes circumstàncies que els obliguen a necessitar-la. El que sí és cert és que, en la majoria d’edat, la pensió només es justifica per aquestes circumstàncies.

Què és el que significa aquesta circumstància en la pràctica? Que, quan desaparegui el motiu que genera el dret a la pensió, aquesta també es pot extingir. D’altra banda, si tens problemes d’ingressos o si els teus fills han tallat la relació amb tu sense raó, també, podries al·legar aquestes raons. Això sí, perquè s’extingeixi la pensió, el progenitor ha de interposar una demanda judicial.

D’altra banda, has de saber que els fills grans, per cobrar la pensió, tenen també obligacions. I si incorren en alguna causa de desheretament, podrien deixar de cobrar-la. Els motius que fan obligatòria la pensió és la següent:

1. Estudis

Els fills grans que s’estan formant tenen, en principi, un motiu per seguir cobrant la pensió. No en va, estan realitzant una formació per generar els ingressos. És important assenyalar que la pensió es cobrarà durant tot el temps que durin els estudis, siguin universitaris, professionals o secundaris.

El que sí cal assenyalar és que, en canvi, s’exigirà que els estudis es realitzen amb aprofitament. Hi ha sentències que han extingit la pensió alimentària per falta d’aplicació del fill.

2. Ingressos insuficients

El Codi Civil és clar al respecte: la pensió es segueix pagant si no hi ha ingressos suficients. Això vol dir que un fill major d’edat seguirà cobrant si no té un altre mitjà de vida.

Ara bé, aquest supòsit té dues limitacions importants que has de conèixer. La primera qüestió és que aquesta pensió només es pagarà fins al punt en que s’assoleixin ingressos equivalents o superiors a l’SMI (Salari Mínim Interprofessional); a partir d’aquest moment, es podrà sol·licitar la seva extinció. En segon lloc, s’ha d’acreditar una certa relació paternofilial.

En els últims mesos, hi ha hagut extincions de pensions per falta d’arrelament paternofilial no motivat.

3. Diversitat funcional

Els fills amb diversitat funcional, encara que siguin nominalment majors d’edat, tenen unes dificultats d’inserció social. En aquests casos, estarà motivada la pensió encara que no hagi formació o treball.

És rellevant assenyalar que, en aquests casos, la diversitat funcional s’entén com una situació a llarg termini. Per tant, aquí sí que hi hauria una obligatorietat indefinida si els fills són majors d’edat.

Conclusió

La pensió d’aliments ha de pagar-se durant la majoria d’edat si el fill la necessita. Per tant, no està de més conèixer aquestes qüestions. Necessites assessoria fiscal i comptable? En IF Assessors comptem amb un servei professional per a autònoms.

¿Quieres empezar a gestionar con tranquilidad tu negocio?

¡Ponte en contacto con nosotros y te asesoraremos de forma personalizada!