Skip to content

Inspecció obre més de 5.000 expedients sobre el registre de jornada en 6 mesos.

La Inspecció de Treball ha fet públiques les seves dades pel que fa als expedients oberts entre maig i octubre de 2019 respecte a l´Registre obligatori de la jornada de treball, amb un import total de sancions que supera els 113.000 euros.

El passat 12 de maig va entrar en vigor el nou sistema de Registre obligatori de jornada per a les empreses, i sis mesos després, el Ministeri de Treball ha fet públics els resultats de l´control que està duent a terme la Inspecció de Treball per garantir el seu compliment.


Més de 5.000 expedients

Des de maig a octubre, Inspecció de Treball i Seguretat Social ha conclòs un total de 5.363 expedients relacionats amb el registre de jornada i el temps de treball, entre els quals s´han detectat 980 infraccions.


Multes que poden oscil·lar entre els 626 euros i els 6.250 euros

Les sancions propostes arriben als 113.181 euros, fet que suposa una mitjana de 1.057 euros per empresa. S´observa per tant que els càstigs imposats se situen en la franja baixa, ja que segons la nova norma la multa pot oscil·lar entre els 626 euros i els 6.250 euros. Aquesta va ser una de les grans crítiques que van realitzar els sindicats a aquesta llei: que no inclogués una sanció per cada treballador que incompleixi el registre de jornada -una cosa que elevaria considerablement l´import total-, sinó per a l´empresa en el seu conjunt.

Però a més de les esmentades infraccions, els inspectors han realitzat 189 requeriments d´esmena, és a dir, un avís previ a la multa, perquè corregeixin el que està malament; si passat el temps que se´ls dóna de termini no s´ha solucionat, la multa serà més gran. Aquestes dades evidencien que en aquests primers mesos d´aplicació els inspectors han actuat principalment instant a les empreses a que corregeixin les irregularitats. Així li ho havia demanat el Ministeri, que actuessin amb moderació perquè aquests primers mesos d´aplicació fossin un període més aviat d´adaptació.

Més inspeccions a 2020

Per intensificar aquests controls, la Inspecció de Treball i Seguretat Social ha anunciat que en coordinació amb les comunitats autònomes, posarà en marxa el 2020 una nova campanya d´inspecció específica sobre el registre horari.

En aquest sentit, des de la Inspecció recorda que l´obligatorietat de l´registre de temps de treball afecta totes les persones treballadores, a l´marge de la seva categoria o grup professional, ia tots els sectors d´activitat i empreses, sempre que estiguin incloses en l´àmbit d´aplicació que defineix l´article 1 de l´Estatut dels treballadors, el que inclou a el teletreball i altres fórmules d´horari flexible, a l´igual que als treballadors mòbils com els comercials. Les úniques excepcions són determinades relacions laborals de caràcter especial, com el personal d´alta direcció. 

¿Quieres empezar a gestionar con tranquilidad tu negocio?

¡Ponte en contacto con nosotros y te asesoraremos de forma personalizada!