Skip to content

És possible prevenir els riscos laborals en el teletreball?

L’arribada de la pandèmia de coronavirus a les nostres vides ho ha sacsejat tot. Moltes empreses han vist com gran part, o la totalitat de les seves plantilles, han hagut de treballar de manera remota. Tot empresari té clar com evitar els riscos a l’oficina, però ¿és possible prevenir els riscos laborals en el teletreball? Sabem que treballar des de casa té clars avantatges, però és segur per al treballador? En aquest article, esbrinarem on i com han de treballar els membres del teu equip per no descuidar la seva salut i seguretat.

Revisar la postura corporal regularment

Per començar, és important mantenir una postura adequada. A tenir en compte:

  • Donar suport a la part baixa de l’esquena
  • Tenir les espatlles relaxades
  • Prestar especial atenció a la posició de cap, coll, columna, braços, canells, malucs, cuixes i peus

Una bona il·luminació

És molt important que el lloc on es treballi no estigui excessivament il·luminat, sense enlluernament. Les cortines o persianes matisaran l’entrada de llum a través de les finestres. També pot ser de molta utilitat col·locar un filtre anti enlluernador per a la pantalla de l’ordinador.

Un entorn ordenat

Igual que en les oficines, és important que no hi hagi cables que entorpeixin el pas. D’aquesta manera, evitarem ensopegades o caigudes. També és important que a la taula de treball no s’acumuli material, que es podria caure i, segons el volum, podria danyar-nos si ens colpeja.

Evitar les distraccions

Treballar a casa pot ser ideal, però cal aconseguir un entorn adequat. Per començar, una bona idea és treballar en una habitació tranquil·la amb la porta tancada. Si no fos possible i s’ha de treballar en un espai compartit, en el qual hi hagi sorolls molestos, es poden intentar opcions com: posar-se uns auriculars, fer servir uns taps per les orelles, tenir música suau de fons … Amb aquests trucs tan senzills, es podran reduir o emmascarar els sons.

Estar al cas de possibles molèsties

Treballar en una mateixa postura durant hores, segur que provocarà una incomoditat més o menys important en l’usuari de l’ordinador. Si la persona que realitza el treball remot comença a sentir-se incòmode, la seva productivitat, com és lògic, baixarà. Cal tenir en compte, a més, que una lesió comença com una lleu incomoditat, per la qual cosa és molt important abordar-la al més aviat possible.

Gaudir dels descansos

Els músculs i les articulacions han de descansar i recuperar-se. El teu cos vol que et moguis! Per això és molt important respectar els temps de descans, desentumir el cos i aclarir la ment. Aquest temps de descans es pot aprofitar per fer una trucada de vídeo (i no parlar de treball) o, ja que s’està a casa, aprofitar per fer alguna tasca pendent que duri poc temps.

A moure el cos!

Practicar algun tipus d’exercici és essencial per a la salut. En treballar des de casa ens movem menys, ja que no existeix desplaçament. És important aprofitar el temps dels descansos per fer algun exercici d’estirament, per exemple.

Com veus, les mesures per evitar els accidents laborals treballant des de casa són molt senzilles. De tota manera, si tens algun dubte al respecte, pots contactar en qualsevol moment amb el nostre equip d’assessors experts. T’ajudarem encantats!

¿Quieres empezar a gestionar con tranquilidad tu negocio?

¡Ponte en contacto con nosotros y te asesoraremos de forma personalizada!